A la hora de guardar la llenya hi ha un seguit de consells a seguir abans de que arribi el moment d’usar-la. En aquest article us explicarem quines son les millors practiques per treure el millor rendiment i qualitat a la llenya.

1

Guarda la llenya abans de l'estiu

Si, aquest és el primer consell i el més important de tots, abans d’utilitzar la llenya ens hem d’assegurar de que està seca. Habitualment el temps d’assecatge de la llenya si està en un lloc ben ventilat i amb llum solar és d’entre uns 6 i uns 9 mesos. La raó per la que ha d’estar en un lloc ben ventilat és per ajudar a que perdi tota la seva humitat. Una llenya verda recent tallada pot arribar a tenir fins a un 60% d’humitat depenent de l’espècie, mentre que una llenya seca mai tindrà més del 20% d’humitat.

2

No guardis la llenya a terra

La llenya necessita estar lluny de terra per a un correcte procés d’assecatge, el contacte amb la terra del jardí fa que conservi la seva humitat i a més a més es converteix en un niu perfecte per els insectes. La millor forma d’emmagatzemar-la és a sobre d’un llenyer. Els llenyers separen la llenya del terra del jardí uns centímetres i li donen espai per a que hi passi l’aire i es ventili per afavorir al seu assecatge.

3

Guarda els troncs més grans a sota

A l’hora de fer la pila de llenya, una altra bona practica és posar els troncs més grans a sota per tal de guanyar estabilitat a la pila i així omplir els forats que queden amb els troncs estellats més petits, deixant així una base plana per la següent fila de llenya. Els primers cops pot ser difícil però amb el temps i pràctica et sortirà una pila perfecta!

4

Posar-la a sota cobert

Com hem dit anteriorment és important que la llenya estigui exposada al vent i al sol per a que s’assequi correctament durant tota la temporada d’estiu i tardor, però també cal protegir la nostra pila de llenya de la pluja. És per això que el llenyer ha de disposar d’una coberta que sigui una mica més llarga que la pila però que estigui descoberta pels costats per a que li toqui el sol i corri l’aire. Un llenyer completament tancat és viable només en el cas que la llenya ja estigui seca de bon començament.

5

Comprovar si la llenya està seca abans d’utilitzar-la

Hi ha unes quantes senyals que ens diuen si la llenya ja està seca:

  • Pes: la fusta seca es molt més lleugera perquè la major part del pes està en la seva humitat.
  • Color: Una mostra de que la llenya ha perdut la seva humitat és que el color de la llenya haurà canviat d’un marró viu a un to més grisenc.
  • Esquerdes: la llenya com tota la fusta s’esquerda de forma natural a mesura que es va assecant.
  • Olor: Mentre la llenya recent tallada té un agradable aroma fort i fresc, la llenya seca té un aroma més suau.
  • Fum: Si encara queden dubtes, la prova de foc (mai millor dit) és provar de cremar algunes estelles de la pila. La llenya verda i humida quan crema treu bastant de fum.

6

Més val que sobri que falti

Amb els anys veuràs quina és la quantitat aproximada de llenya que gastes, per això és important que sempre disposis d’un 25% més de llenya emmagatzemada abans de que arribi l’hivern per si aquest hivern vinent és especialment més fred. Quedar-te sense llenya seca al ben mig d’un hivern fred és un problema que hem d’evitar en la mesura del possible. A més, si no necessites cremar aquest 25% de llenya la tindràs disponible per l’any que ve.

7

Tingues a prop del foc una petita pila de llenya

Com més pràctic millor, quan hagis entrar en la rutina d’assecar la llenya al exterior, et donarà molta comoditat tenir una petita pila de llenya seca a prop del foc, a part de donar una imatge de més caliu a la teva llar també et facilitarà la feina no haver de sortir a fora de casa a buscar-ne cada cop que en necessitis, a més a més, els mesos d’hivern solen ser acompanyats de pluja i ens interessa que la llenya seca que utilitzem no estigui mullada just al moment d’utilitzar-la.

En resum

Un correcte assecatge de la llenya t’ajuda a escalfar la casa d’una forma més òptima i neta, per això, planificar la compra a l’estiu i guardar-la en un llenyer fora de casa donarà uns millors resultats. Si a més tenim una petita pila a dins de casa, sempre tindrem llenya seca a mà per quan faci falta mantenir el foc encès.

A la botiga de la Serradora Campamà emmagatzemem i disposem de llenya durant tot l’any però quan més seca està és durant els mesos d’estiu i tardor, pel que si vols aprofitar el màxim el teu espai de casa pots comprar la llenya seca fins als mesos d’octubre o novembre. A partir d’aquesta data és quan comença la temporada de fred i les nostres existències de llenya seca s’acaben. Per aquest motiu sempre recomanem als nostres clients que si tenen espai a casa seva planifiquin la compra de la seva llenya abans de que comenci la temporada.

Preparat per comprar la millor llenya?

Fes la teva comanda ara mateix!